You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Studiu Geotehnic Pret

Studiul geotehnic este documentatia tehnica care furnizeaza informatii esentiale asupra terenului de fundare. Aceste informatii sunt folosite in etapa de proiectare a viitoarei constructii.

Realizarea studiului geotehnic este impusa prin lege - normativul de referinta este NP 074/2014 privind documentatiile geotehnice pentru constructii – acesta fiind cerut de certificatul de urbanism la inceputul demersului pentru obtinerea autorizatiei de constructie.

Fiecare tip de sol se comporta diferit atunci cand sunt exercitate presiuni exterioare datorita propriei constructii. Astfel pot aparea rupturi in interiorul structurii pamantului rezultand deformatii mari cu efecte asupra structurii constructiei. In nivelurile argiloase din sol pot aparea argilele contractile sau pamanturile sensibile la umezire asupra carora constructia poate da nastere tasarilor diferentiate - in final fiind afectata integritatea cladirii.

Pretul studiului geotehnic este dictat de tema de proiectare. Tema de proiectare o propune arhitectul, structuristul sau geotehnicianul. In cel mai bun caz acestia se consulta in prealabil si emit o tema comuna. Tema de proiectare cuprinde lucrari de teren (foraje geotehnice, transee, decopertarea la bazei fudatiei existente, investigare in situ ex. penetrare dinamica; lucrari de laborator (granulometrie, umiditate, consistenta, plasticitate, forfecare, compresibilitate edometrica, etc.); lucrari de birou (indici geotehnici de calcul, calculul capacitatii portante, presiunea conventionala, calcul de stabilitate, etc.).

Evolutia pietei constructilor a suferit modificari importante in ultima perioada. Pretul terenurilor de constructii creste de la un an al altul ceea ce face ca zonele limitrofe ale marilor orase sa fie atractive/accesibile pentru construirea unei locuinte. In Transilvania acest lucru inseamna construirea pe terenuri in panta, pe terenuri reglementate prin PUZ ca fiind zone cu alunecari, pe terenuri, in general, dificile. Aceasta evolutie a constructilor impune studierea terenului de fundare mai mult decat oricand datorita riscurilor ce pot aparea.

Un studiu geotehnic va ofera in primul rand siguranta constructiei dar si un raspuns in ceea ce priveste investitia dumneavoastra la intrebarea: Constructia va implica sau nu o crestere ulterioara a costurilor?

Mai multe informații găsiți pe pagina noastră de Facebook.